Blijf op de hoogte!

Ontvang maandelijks een overzicht van de laatste visies. Schrijf je nu in voor de visiefeed en mis niets!
Email adres
Voornaam
Achternaam
Spamvrij en veilig
VisieVan.nl

Jouw visie op deze site?

Een site vol inspiratie voor en door leiders van nu. Bezoek de site en laat je inspireren! Jouw visie ook publiceren op VisieVan.nl?

[recaptcha size:compact]

Instagram

has returned invalid data.

Samen op weg naar de top!

“Het hedendaagse voetbal is enorm conservatief”

Het kant en klare antwoord op de vraag “hoe het Nederlands voetbal naar een hoger niveau kan worden getild” heb ik niet maar ik heb wel een visie. Kernpunten van mijn visie zijn inspiratie, drive en wetenschap. Daar draait het om in de topsport.

Ik ben aankomend student UEFA –A/ TC1 Youth en werk als videoanalist bij ADO Den Haag en het belofte-elftal van Oranje. Bij die laatste twee groepen constateer ik dagelijks dat de werkwijze, gedachtegang en kennisoverdracht van trainers richting spelers het doel voorbij schiet. Omdat de spelers de informatie anders dan verwacht verwerken. Waarom? Omdat spelers geïnspireerd willen worden. Ik durf dit te zeggen omdat ik ook tot deze generatie spelers behoor.  Ik had maar een doel. Fulltime in het  betaalde voetbal terecht komen. Inmiddels ben ik nu 28 jaar, 10 jaar actief in het betaald voetbal en heb mijzelf laten inspireren door voorgangers met hetzelfde doel als ik.  En door topsporters die overtuigt waren van zichzelf en durfde uit te spreken dat ze de beste waren.  Huidige voorbeelden zijn Conor McGregor, Zlatan Ibrahimovic, Ronaldo, Max Verstappen en Sven Kramer. Zij hebben 1 ding gemeen. Zij grijpen alles aan om nog beter te worden dan ze al zijn en zijn zeer overtuigt van zichzelf!

Drive
Dromen en onhaalbare doelen stellen dat is waar voor mij alles mee begint. Als kind droomde ik er van elke dag met mijn hobby bezig te zijn. Inmiddels heb ik mijn dromen en doelen bijgesteld en ben ik realistisch genoeg om te erkennen dat sommige dromen echt onhaalbaar zijn.  Maar dit heb ik ook gedacht als het gaat om mijn baan als analist! Juist dat idee van onhaalbaar inspireert je om jezelf als mens uit te dagen en te ontwikkelen. Wat je afdwingt heb je dan helemaal zelf gedaan. Wij moeten spelers van jongs af aan meenemen in deze drive en dag in dag uit laten zien wat er voor nodig is  om de beste te worden. Een collega van mij (Peter van der Veen, bondscoach onder 15/16 bij de KNVB) liet mij eens een filmpje zien van Le Bron James, Zijn voorbereiding op een wedstrijd. Eten, warming-up, stretchen, focus, concentratie, wedstrijd spelen en weer laten behandelen van spieren voor het herstel, alles straalt professionaliteit uit en de noodzaak om de allerbeste te willen zijn. Ik probeer spelers ook met dit soort filmpjes (je vindt de video ook onderaan de pagina) te inspireren om het in te laten zien dat niks van zelf gaat. Hoe vaker je dit doet des te sneller het wellicht een automatisme kan gaan worden.

Inspiratie
Aan de muur van mijn huis hangen zwart wit foto’s van mensen die mij inspireren. Johan Cruijff, Zlatan Ibrahimovic, Lance Armstrong, Whitney Houston, Michael Jordan, Mohammed Ali, Micheal Jackson, Usain Bolt en Nelson Mandela.  Zij inspireren mij. Allemaal op hun eigen manier.  De voetballers, puber of twintiger,  willen diezelfde inspiratie.  Iemand die hen aan de hand meeneemt en hen continu inspireert en motiveert voor, tijdens en na wedstrijden of op trainingen. Wij zorgen dat ze geprikkeld worden en open staan voor inspiratie. En vooral doelen stellen en kijken waar ze in stimulerende informatie vandaan moeten en kunnen halen.  Dit is de manier om hun zelflerend vermogen en intrinsieke motivatie te vergroten. Wat de twee belangrijkste componenten zijn van ontwikkelen.

Wetenschap
Als videoanalist moet ik natuurlijk iets over wetenschap te vertellen. Spelers kunnen zich tegenwoordig niet meer verstoppen in het betaalde voetbal.  GPS, hartslagmeters, en beelden uit alle hoeken. We weten exact  welke inspanning geleverd is en of de inzet maximaal was.  Is er een negatief resultaat, dan confronteren wij betrokken spelers met het bewijs wat verzameld is. Maar eigenlijk is dit een onveilige situatie.  De tools die we allemaal gebruiken zijn geweldig, maar het gaat er wel om dat spelers er zelf in geloven of dat ze het zelf willen gebruiken om zich zelf beter te maken.

Het hedendaagse voetbal is
Enorm conservatief en dit heeft volgens mij te maken met de invloed van een “groot gedeelte” ex-betaald voetballers, Zij zijn trainer geworden en trachten alles te doen zoals zij het altijd als speler hebben gedaan. Hier wordt ook vaak naar verwezen, “in mijn tijd” of “ toen ik nog speelde”! Maar als je doet wat je altijd deed blijft alles zoals het was en we juist moeten vooruit. Out of the box denken, neem een voorbeeld aan al die jonge Duitse trainers die de kans krijgen en het geweldig doen in een van de beste competitie ter wereld.  Wat hebben zij gemeen? Allen hebben zij een natuurlijke drive naar succes, kunnen voetballers inspireren, zijn overtuigd van zichzelf, denken professioneel, worden niet gehinderd door een verleden en staan open voor de wetenschap. Het goede uit het verleden en het allerbeste van nu moeten we verenigen en dan kijken wat de beste manier van kennisoverdracht is. Daar valt de meeste winst te boeken. Wij als opleiders moeten onszelf een andere manier van denken gaan aanleren, ga in het hoofd zitten van je spelers en wees geen bedreiging maar de “grote broer” die eerlijk en rechtvaardig is en die jou de tools aanreikt richting de top. “Samen op weg naar de top”!

Marvin van der Valk
FIT Voetbal

5

Trackback from your site.

Facebook Twitter Google+ Pinterest
Meer
LinkedIn Mail

Laat een bericht achter