Blijf op de hoogte!

Ontvang maandelijks een overzicht van de laatste visies. Schrijf je nu in voor de visiefeed en mis niets!
Email adres
Voornaam
Achternaam
Spamvrij en veilig
VisieVan.nl

Jouw visie op deze site?

Een site vol inspiratie voor en door leiders van nu. Bezoek de site en laat je inspireren! Jouw visie ook publiceren op VisieVan.nl?

[recaptcha size:compact]

Instagram

has returned invalid data.

Samen werken aan herstel

Als fysiotherapeut zie ik mensen met een klacht aan het bewegingsapparaat of met gezondheidsproblematiek die hun functioneren in het dagelijks leven beperkt.  Patiënten met een klacht aan hun bewegingsapparaat  zijn bijvoorbeeld niet in staat om te werken of te sporten vanwege een enkelblessure. Daarnaast zie ik patiënten met aandoeningen zoals  COPD , de ziekte van Parkinson en etalagebenen waarbij de oorzaak van de klachten niet in het bewegingsapparaat liggen. Maar ook zij hebben een beweeginterventie  onder begeleiding van een fysiotherapeut nodig om beter te kunnen functioneren in het dagelijks leven.

Als fysiotherapeut stel ik het oplossen van de lichamelijke beperkingen in het dagelijks leven van de patiënt centraal. Samen met de patiënt analyseer  ik de beperking en gaan we op zoek naar de beste behandeling voor het probleem.  Deze oplossing kan binnen de fysiotherapie liggen, maar het kan ook mogelijk zijn dat ik gebruik moet maken van een netwerk van zorgverleners om de meest adequate oplossing te vinden. Ik onderhoud daarom actief contact met (huis)artsen, wijkverpleegkundigen en bijvoorbeeld specialisten. Dit om het ‘’samen werken’’ te vergroten.

De interactie met de patiënt vind ik belangrijk om samen het behandelplan of behandeldoel af te stemmen op de wensen van de patiënt. Hierbij zoek ik wel naar de vraag achter de vraag. Waar voorheen de fysiotherapeut bepaalde hoe de behandeling eruit zou zien, is er nu een ontwikkeling naar samen mét de patiënt, maar ook eigen verantwoordelijkheid van de patiënt. Deze ontwikkeling zou zich nog verder mogen doorzetten.

Winst binnen de fysiotherapie is er naar mijn mening te behalen op verschillende vlakken:

  • Meer wetenschappelijke onderbouwing van fysiotherapeutische interventies om het nut van fysiotherapie aan te tonen;
  • Meer samenwerking met andere (para)medische beroepen om de zorg voor de patiënt naar een hoger niveau te brengen;
  • Meer waardering door zorgverzekeraars voor de zorg die wij leveren, die er voor zorgt dat patiënten  langer thuis kunnen wonen , niet opgenomen worden in ziekenhuizen of verpleeghuizen en sneller herstellen na een ziekte , opname of operatie.

Karin van Dam
Fysiotherapie Meerzicht

 

1
Facebook Twitter Google+ Pinterest
Meer
LinkedIn Mail

Laat een bericht achter