Blijf op de hoogte!

Ontvang maandelijks een overzicht van de laatste visies. Schrijf je nu in voor de visiefeed en mis niets!
Email adres
Voornaam
Achternaam
Spamvrij en veilig
VisieVan.nl

Jouw visie op deze site?

Een site vol inspiratie voor en door leiders van nu. Bezoek de site en laat je inspireren! Jouw visie ook publiceren op VisieVan.nl?

Instagram

has returned invalid data.

(Bege)leiderschap

“Zonder volgers geen leider.”

Je kent ze wel, managers die heel hard aan het leiden zijn, alleen niemand doet (intrinsiek) gemotiveerd mee. Leiding wordt via hiërarchie en structuur afgedwongen. Meestal met een klein beetje resultaat op korte termijn. Zodra een dergelijke manager de afdeling heeft verlaten gaat iedereen weer zijn eigen gang.

Word je geboren als leider of kun je ervoor kiezen een leider te worden? Als je naar een paar grote voorbeelden kijkt zoals Mandela of Bob Marley dan lijkt het er eerder op dat het leiderschap hun is overkomen. Vanuit kracht, een goede dosis zelfkennis en ondersteund door een krachtig verhaal of droom, hebben zij met hun enthousiasme de wereld om hen heen in beweging gezet. De manier hoe je de wereld om je heen in beweging zet kan dan weer op verschillende manieren: van autoritair tot laissez-fair, dwingend, coachend, gezaghebbend etc.

De stijl die mij het meeste aanspreekt noem ik Faciliterend Leiderschap. Niet dienend leiderschap, alhoewel dat bijna hetzelfde is, dienend is me net iets te reactief. Ja ik zit op een leidende positie, maar dat maakt mij nog geen leider. Waar ik energie van krijg is om de mensen in mijn omgeving te faciliteren om maximaal te presteren. Die prestatie is in dit geval gerelateerd aan het vak van bankier waar ik voor gekozen heb. De prestatie moet duurzame waarde creëren. De droom die erbij hoort is dat we geen krediet verstrekken, maar voor particulieren woonwensen waarmaken en ondernemers in staat stellen hun bedrijf op te zetten, te laten groeien en hiermee de banenmotor van onze economie zijn. Ondertussen wordt een gedeelte van de winst ingezet om de wereld een stukje beter, mooier, fijner, socialer te maken. Mijn rol als faciliterend leider bestaat dan uit het in hun kracht zetten van de mensen om mij heen. Ruimte geven, stimuleren, luisteren, enthousiasmeren, uitdagen, ballast wegnemen. Dit doe ik in een open, eerlijke, transparante sfeer waar fouten maken mag, zolang je er maar van leert.

Mijn zoon ging laatst snoeien en ging met de elektrische schaar door het draad. Enigszins bevreesd belde hij mij op. Het enige wat ik kon doen was hem feliciteren en promoveren tot het echte snoeiersgilde. Want welke snoeier is dit nog nooit overkomen? Vrolijk snoeit hij nu weer verder met het door ons samen gerepareerde snoer. Dat even ter illustratie van de lol van fouten maken.

Faciliterend leiderschap is voor mij nauw verbonden met MVO. Vanuit het vertrekpunt dat we de aarde in bruikleen hebben van onze (klein)kinderen, wil ik alleen fraaie voetstappen achterlaten. Meest recente kleine voorbeelden zijn de laadpalen voor elektrisch rijden en de weggeef bieb in de bankhal. Waarde toevoegen voor je omgeving, voor je klanten, voor je medewerkers, voor je regio op een duurzame manier. Ik vind leiderschap eigenlijk een slechte term. Ik heb meer gevoel bij BegeLeiderschap. Wend je vaardigheden, capaciteiten, ervaring aan bij het begeleiden van de mensen in je omgeving en stimuleer deze om het maximale uit zichzelf te halen. Vanuit het vertrekpunt dat je jezelf goed kent, luistert naar je omgeving, je actie koppelt aan een enthousiasmerende droom die waarde creëert. Dat is voor mij BegeLeiderschap.

Sjoerd Scholte MBA
Directievoorzitter
Rabobank Assen en Noord-Drenthe

3

Trackback from your site.

Facebook Twitter Google+ Pinterest
Meer
LinkedIn Mail

Laat een bericht achter