Blijf op de hoogte!

Ontvang maandelijks een overzicht van de laatste visies. Schrijf je nu in voor de visiefeed en mis niets!
Email adres
Voornaam
Achternaam
Spamvrij en veilig
VisieVan.nl

Jouw visie op deze site?

Een site vol inspiratie voor en door leiders van nu. Bezoek de site en laat je inspireren! Jouw visie ook publiceren op VisieVan.nl?

Instagram

has returned invalid data.

De facilitaire werkomgeving

“Nieuwe technologie zal in 2017 met afstand de belangrijkste trend zijn!”

Midden jaren tachtig betrad ik de arbeidsmarkt. Mijn werkomgeving was een kamer met een bureau, een kast vol ordners en een stand alone-pc, gekoppeld aan een behoorlijk rumoerige matrixprinter. De koffie werd ‘s ochtends rondgebracht door een koffiedame die met kar, koffie en rammelende porseleinen kopjes door de gangen liep. Je hoorde haar op lange afstand al aankomen, en was je even niet op je plek, dan had je gewoon pech.

De werkomgeving van vandaag ziet er heel anders uit. De lange gangen en kamertjes zijn verdwenen. We werken in open ruimtes met veel daglicht, kiezen – als we al op kantoor komen – uit een variëteit aan werkplekken, mailen en appen onze collega’s tot we er bij neer vallen, gaan naar het multifunctionele bedrijfsrestaurant voor een bespreking waar we na wat klikken op de iPad alle stukken bij de hand hebben, kiezen op de koffieautomaat uit 4 soorten koffie (of nog liever: halen in de espressobar op de begane grond een verse muntthee met honing of Latte Macchiato), en genieten tijdens de lunch van een vers meergranenbolletje met biologische kaas van de lokale kaasboer.

Maar er gaat nog meer veranderen. In de komende periode draait het in facilitaire omgevingen om de inzet van nieuwe technologie en het gebruik van data. In 2017 zal dit met afstand de belangrijkste facilitaire trend voor de werkomgeving zijn, blijkt uit onderzoek.

Een voorbeeld van zo’n nieuwe technologie is het gebruik van sensoren in kantoren. Steeds meer kantoororganisaties zijn hiermee bezig. Een bekend voorbeeld is The Edge, het nieuwe kantoor van Deloitte aan de Amsterdamse Zuidas. Ruim 28.000 (!) sensoren verrichten 24/7 metingen die continu worden geanalyseerd. Het biedt geheel nieuwe mogelijkheden voor modern en efficiënt gebouwbeheer en draagt – als het goed is – bij aan meer comfort van gebruikers die met hun smartphone een aantal zaken rondom hun werkplek zelf kunnen instellen en beïnvloeden.

Facility Management staat voor een nieuwe periode, waarin met behulp van slimme technologie en data de werkomgeving verder wordt geoptimaliseerd. Een zeer boeiende ontwikkeling voor de komende jaren.

Gerard Dessing
Hoofdredacteur Facto Magazine

 

 

1

Trackback from your site.

Facebook Twitter Google+ Pinterest
Meer
LinkedIn Mail

Laat een bericht achter