Blijf op de hoogte!

Ontvang maandelijks een overzicht van de laatste visies. Schrijf je nu in voor de visiefeed en mis niets!
Email adres
Voornaam
Achternaam
Spamvrij en veilig
VisieVan.nl

Jouw visie op deze site?

Een site vol inspiratie voor en door leiders van nu. Bezoek de site en laat je inspireren! Jouw visie ook publiceren op VisieVan.nl?

Instagram

has returned invalid data.

Leidinggeven in de sport

“Je moet begrijpen wat er in de hoofden van de spelers omgaat!”

Leidinggeven in de sport is aanvoelen wat een wedstrijd nodig heeft. Belangrijk vind ik dat het mooiste uit de sport gehaald wordt. Handbal is een snelle, attractieve en fysieke sport. Indien ik alleen op basis van de regels fluit, blijft er geen mooie wedstrijd meer over.

De belangrijkste regel is dan ook de ‘’voordeelregel’’. Vooral de handballers laten handballen zodat zij het beste uit hun spel kunnen halen en het publiek een leuke wedstrijd te zien krijgt. Dit kan je als scheidsrechter niet alleen. Hiervoor heb ik spelers en coaches nodig die hierin willen samenwerken. Als scheidsrechter wil ik tussen de spelers staan met begrip voor emoties na een gemiste kans of een net verloren wedstrijd. Je moet begrijpen wat er in de hoofden van spelers omgaat.

Regels zijn echter wel regels. Bepaalde situaties moeten altijd op dezelfde manier beoordeeld worden. Het neerleggen van een doorgebroken speler bij voetbal moet bestraft worden met een rode kaart. Door het strikt hanteren van regels in duidelijke situaties weten spelers waar ze aan toe zijn en hoop ik als scheidsrechter dat bepaalde overtredingen minder voorkomen.

Bij handbal fluit je met een vaste collega. Hier komt voor mij teamwork en vertrouwen bij kijken: je moet elkaar kunnen aanspreken om te verbeteren. Duidelijke communicatie in het veld hoort hierbij. We coachen en helpen elkaar in het veld mede door communicatie via de headset. Het hebben van een duidelijke taakverdeling is een must. Het kijken van wedstrijd-beelden helpen om beter te worden.

Ik wil het beste uit mezelf halen voor de sport. Ik wil fysiek en mentaal fit zijn. Ik sport intensief en op de wedstrijddag zorg ik voor rust en een goede voorbereiding.

Deze visie helpt me om wekelijks een wedstrijd te leiden. Als het allemaal goed uitpakt, dan geeft dat voldoening en voelt het als een gewonnen wedstrijd!

Marieke Smit
Scheidsrechter Eredivisie bij Nederlands Handbal Verbond

Daarnaast is Marieke gepassioneerd trainer bij Letsgoactive training groep

6
Facebook Twitter Google+ Pinterest
Meer
LinkedIn Mail

Laat een bericht achter