Blijf op de hoogte!

Ontvang maandelijks een overzicht van de laatste visies. Schrijf je nu in voor de visiefeed en mis niets!
Email adres
Voornaam
Achternaam
Spamvrij en veilig
VisieVan.nl

Jouw visie op deze site?

Een site vol inspiratie voor en door leiders van nu. Bezoek de site en laat je inspireren! Jouw visie ook publiceren op VisieVan.nl?

Instagram

has returned invalid data.

Samensturing is de toekomst

“Samen sturen betekent werkelijk verantwoordelijkheid delen, waardoor iedereen bijdraagt en van betekenis kan zijn!”

Twee jaar geleden zat ik mij met een collega nogal op te winden over allerlei pragmatische zelfsturingstrajecten, waarin top-down werd besloten, er simpelweg een of meerdere managementlagen uit de organisatie werden gehaald, en van teams verwacht werd dat ze simpelweg met een enkele training (of zelfs dat nog niet eens) zelf zouden gaan sturen. Dat moest anders kunnen, vonden wij, en zo kwamen wij op de verandervisie Samensturing.

Samensturing houdt in dat je mensen vanaf het begin betrekt bij de verandering die je in wilt gaan, te beginnen met een fundamentele bezinning over wie je wilt zijn als organisatie en hoe ieder hieraan kan bijdragen. Door een samenspel van management & bestuur met medewerkers & klanten ontstaat een dynamisch veranderproces, dat iedereen uitdaagt steeds terug te keren tot de kern. Een proces waarin de bedoeling en het primair proces met stip bovenaan staan, en alle processen en functies in de organisaties worden getoetst op hun meerwaarde voor het proces.

Samensturing gaat uit van de volgende essentiële waarden:

  1. Samen: alles wat kan, beslis je met de mensen die het aangaat. Alles.
  2. Maatwerk: elk mens is uniek, en heeft eigen unieke wensen en behoeften. Er bestaan geen standaard organisatiemodellen, aansturingswijzen of trainingen. Wat niet wil zeggen dat deze niet nuttig kunnen zijn. Maar maatwerk is altijd nodig.
  3. Practise what you preach: wat je vraagt van de ander, geef dat ook zelf. Dwing het niet af, maar leef het voor.
  4. Verantwoord macht en kaders: elke keer als je beslist voor een ander, ontneem je hem/haar een stukje autonomie. Is dat toch een keer nodig, wees dan te allen tijde bereid dit te verantwoorden.

Universeel toepasbaar
We hebben gemerkt dat deze waarden universeel toe te passen zijn in elke organisatie en op elke plek waar mensen, dwars door (voormalige) hiërarchische lagen en structuren heen samen willen gaan sturen. Vrij nieuw is bijvoorbeeld Samensturing tussen overheid en inwoners, niet door een enkele inspraaksessie, maar door werkelijk de verantwoordelijkheid voor het maatschappelijk resultaat te delen.

Stap voor stap naar Samensturing
We onderscheiden op de weg naar Samensturing wel een aantal globale fasen. Wat er in die fasen precies moet gebeuren is natuurlijk maatwerk, maar in hoofdlijnen komt het hierop neer:

Fase 1 Eigen verantwoordelijkheid: contact kunnen maken met de bedoeling van de organisatie en jouw eigen bijdrage daaraan.

Fase 2 Gedeelde verantwoordelijkheid: herverdeling van taken en rollen, passend bij ieders kwaliteiten en ondersteunend aan het primair proces.

Fase 3 Balans tussen zelf en samen: het vinden van een weg tussen waar jouw verantwoordelijkheid en mogelijkheden ophouden (als individu en als groep/team) en waar die van de ander begint, of waar je zijn hulp zou kunnen gebruiken.

Fase 4 Samensturing optima forma: de hele organisatie doet mee. Dialogen vinden op en door alle niveaus plaats.

Niet simpel, wel ontzettend effectief
Is het simpel? Nou nee, het is misschien wel de meeste fundamentele verandering die je als organisatie kunt maken. Voor managers en bestuurders vraagt het een heroriëntatie op hun drijfveren en rollen. Vrijwel elk proces en functie in de organisatie komt voor even op losse schroeven te staan, want draagt het werkelijk bij? Maar als de eerste resultaten zichtbaar worden, als men werkelijk ervaart met hoeveel meer passie mensen aan de slag zijn en hoeveel meer effectiever de organisatie wordt, ontstaat een wow-effect. De mensen in de organisatie blijken samen tot meer mogelijk dan ze zelf ooit gedacht hadden.

Samensturing als nieuwe norm?
Ik werk er met heel veel liefde aan, samen met mijn team. Ook wij zijn samensturend, wat betekent dat iedereen die zich verdiept heeft en zich wil verbinden aan het gedachtegoed, meepraat over hoe we Samensturing in Nederland tot norm kunnen verheffen. Practise what you preach, right? Want één ding is zeker: de tijd van de hiërarchisch gestuurde organisaties loopt ten einde. We gaan een tijdperk in dat vraagt om nieuwe vormen van organiseren, gedreven door waarden en idealen. Een tijd waarin iedereen mag ervaren dat zijn of haar bijdrage, hoe groot of klein ook, van betekenis is.

Rianca Evers-Den Ouden
Eigenaar De Veranderstudio

 

1

Trackback from your site.

Facebook Twitter Google+ Pinterest
Meer
LinkedIn Mail

Laat een bericht achter