Blijf op de hoogte!

Ontvang maandelijks een overzicht van de laatste visies. Schrijf je nu in voor de visiefeed en mis niets!
Email adres
Voornaam
Achternaam
Spamvrij en veilig
VisieVan.nl

Jouw visie op deze site?

Een site vol inspiratie voor en door leiders van nu. Bezoek de site en laat je inspireren! Jouw visie ook publiceren op VisieVan.nl?

Instagram

Unable to communicate with .

‘Vieren van het leven’ in de ouderenzorg

“In mijn optiek maken medewerkers het verschil!”

Bewoner is een term die in de ouderenzorg het afgelopen decennium bijna geheel uitgebannen is. We spreken liever van cliënt, zorgvrager of klant. Maar welke term moet je dan gebruiken als je het over een bewoner van een appartement of kamer hebt? En wat past bij ons gedachtengoed dat wij een wijk zijn in plaats van een instellingterrein?

Op Park Zuiderhout, een compacte ouderenzorgorganisatie in Teteringen hebben wij niet lang nagedacht over hoe wij de mens gaan noemen die in het Park woont. In onze visie zijn namelijk wij als professional gast in de omgeving van de ander. Dat houdt vanzelf in dat wij alleen bewoners hebben!

Onze missie is helder: een bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven en levensgeluk van bewoners. De eigen leefstijl, de autonomie en levensbeschouwing zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. In onze visie is de bewoner een uniek en zelfstandig wezen, met een eigen persoonlijkheid, eigen relaties en een eigen geschiedenis. Dit mag niet verloren gaan op het moment dat iemand aangewezen is op ondersteuning en zorg. De bewoner nodigen wij nadrukkelijk uit tot eigen initiatief en steunen wij bij de inrichting van het leven, zoals dat in haar of zijn ogen goed is. De bewoner blijft de regie voeren en bepaalt hoe hij of zij wil leven.

De aandacht voor welzijn en zingeving is een bijzonder speerpunt van beleid.

In mijn optiek maken de medewerkers het verschil. Zij worden getraind om aandacht te hebben voor welzijn, levensvragen en zingeving en om bewoners op een juiste manier tegemoet te treden als gastheer. De inzet van vrijwilligers is daarbij een toegevoegde waarde. Door vrijwilligers van verschillende leeftijd, achtergrond en cultuur in ons Park te integreren, willen wij de samenleving dichter bij de bewoners brengen. Een warme, respectvolle zorg wordt immers niet alleen door professionele zorgverleners geleverd, maar ook met toewijding en inzet van vrijwilligers.

Deze visie hebben wij vertaald in het merkmanifest: ‘Vieren van het Leven’

Ouder worden overkomt je. Dat kan als je 60 bent of als je 90 bent. Er komen ongemakken op je pad die soms blijvend zijn. Je kunt afhankelijk worden van je partner, familie en mensen in je omgeving. Ongemakken, groot of klein, kunnen je afleiden van waar het voor jou om gaat. Van wat voor jou het leven waardevol maakt.

Ouder worden is ook een mooie fase in het leven. Om nieuwe energie en inspiratie op te doen en van onze dierbaren te genieten. Tijd om helemaal tot onszelf te komen, er hoeft niet meer zoveel. ‘Retirement’ noemen de Engelsen dat, bij de Fransen heet dit ‘retraite’. Wij van Park Zuiderhout noemen deze fase ‘Het vieren van het Leven’.

Het ‘Vieren van het Leven’ is ook: terugkijken op het leven en stilstaan bij alles wat het heeft gebracht en waardevol heeft gemaakt. Hierbij horen tevens acceptatie en afscheid nemen. Zo kunnen we ons met het vieren van een zinvol leven blijvend verder ontwikkelen.

 Uiteraard staan we voor uitmuntende zorg en ondersteuning. Op een prettige, discrete manier, met aandacht en respect en wanneer de bewoner dat wenst. Wij vinden niet dat de ongemakken centraal staan. Wij zorgen ervoor dat de bewoner zich juist kan richten op de waardevolle kant van het leven.

‘Vieren van het Leven’ geeft richting binnen onze organisatie: van medewerker huishouding tot manager zorg en ondersteuning. ‘Vieren van het Leven’ geeft handvatten aan iedereen die bij ons betrokken is. Een herkenbare visie die, nog geen jaar in gebruik nu al zowel intern als extern bekend is.

Wij werken hard met elkaar om elke dag opnieuw onze gastbelofte waar te maken: voor de bewoners is Park Zuiderhout dé plek is om zichzelf te zijn en zichzelf te blijven.

Anita Habets
Directeur-bestuurder Park Zuiderhout in Teteringen

4
Facebook Twitter Google+ Pinterest
Meer
LinkedIn Mail

Laat een bericht achter