Blijf op de hoogte!

Ontvang maandelijks een overzicht van de laatste visies. Schrijf je nu in voor de visiefeed en mis niets!
Email adres
Voornaam
Achternaam
Spamvrij en veilig
VisieVan.nl

Jouw visie op deze site?

Een site vol inspiratie voor en door leiders van nu. Bezoek de site en laat je inspireren! Jouw visie ook publiceren op VisieVan.nl?

Instagram

has returned invalid data.

Visie op coaching

“Coaching kenmerkt zich voor mij door drie kernwoorden; vertrouwen, plezier en resultaat.”

Professionele coaching is doen wat de ander nodig heeft. Dit begint met luisteren en eindigt met vooruitgang voor de cliënt. Aan de basis ligt een concrete coachvraag met de kern van de pijn of het plezier. Vaak weet een cliënt zelf nog niet bewust waar de echte behoefte ligt.

Coaching geeft richting aan de plannen die iemand nu uitvoert en in de toekomst wil gaan doen. Denk aan een groot zeilschip op de oceaan. Zonder zeilen blijft dit wel dobberen maar is een speelbal van de golven. Met coaching hijst de cliënt de zeilen en bepaal de koers die er echt toe doet.

Bij het filteren van de coachvraag is het essentieel dat de bijzaken  van de werkelijke vraag gescheiden wordt. Soms is het inzicht in de werkelijke vraag voor een cliënt al genoeg om een stap te maken. Een goede coach blijft zichzelf constant afvragen wat er nu nodig is waarbij het ego van de coach ondergeschikt is aan de vraag van de client. Er zijn geen ‘lastige’ cliënten, er zijn alleen inflexibele coaches.

De waarde van coaching is groot. Hoe fijn is het bijvoorbeeld dat de cliënt in meerdere gesprekken lang alles en in vertrouwen kan vertellen, dat je als mens erkend wordt, ongeacht hoe iemand naar de wereld kijkt. Of dat, gedurende het traject, er puzzelstukjes (bewust en onbewust) op hun plaats vallen waardoor de cliënt gaat groeien.

Coaching kenmerkt zich voor mij door drie kernwoorden; vertrouwen, plezier en resultaat.

  • Vertrouwen is de basis voor verandering. Denk aan rapport (in verbinding zijn met een cliënt) en een veilige omgeving. In rapport lukt alles, zonder rapport lukt niets.
  • Door plezier leert de cliënt sneller en de coach behoud op deze manier zijn gezonde werkbalans. Als professional is het essentieel regelmatig plezier te ervaren om zo gezond te kunnen blijven werken. Wat mij hierbij helpt is te beseffen dat iedereen recht heeft op zijn eigen probleem. Ook provocatieve coaching speelt hier een belangrijke rol in.
  • Door resultaatgericht te werken blijft het doel van de het traject in zicht. Na afloop is het resultaat te meten zodat de verandering inzichtelijk is en stimuleert (naar meer).

Het systeem van een coachtraject in een notendop:

  1. Benoem (wat wil de cliënt?)
  2. Creëer (wat is de ideale situatie en wat staat er in de weg?)
  3. Doe! (actie ondernemen)

Tot slot:

Pas wanneer je als coach beseft dat je niemand kunt veranderen kan je beginnen met coachen. Een betere wereld begint bij je jezelf. Als coach heb je een voorbeeldfunctie. Ik draag dit uit door te doen wat ik zeg en omgekeerd.

Remko Delsasso
Mooisteen
Letsgoactive training groep

4
Facebook Twitter Google+ Pinterest
Meer
LinkedIn Mail

Laat een bericht achter